Θα χρειαστούν:
1 Led 5mm
3 κομμάτια καλώδιο
1 Αντίσταση  390Ω/0,5W
1 μπαταρία (πλακέ) των 4,5 volt
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μπαταρία πλακέ των
9 volt αλλά τότε θα χρειαστείτε αντίσταση 820Ω/0,5W.
Δεν μπορεί  να χρησιμοποιηθεί κυλινδρική μπαταρία 1,5 V οποιουδήποτε μεγέθους γιατί πιθανότατα δεν μπορεί να ανάψει το led.

Το LED (από τα αρχικά των λέξεων Light Emitting Diode=Δίοδος Εκπομπής Φωτός)
είναι μία (ηλεκτρονική) δίοδος more info
από ημιαγώγιμα υλικά more info μέσα σε ένα λεπτό περίβλημα (συνήθως από πλαστικό).
Όταν περνάει ηλεκτρικό ρεύμα από δίοδο τύπου LED, αυτή εκπέμπει φως.
Σε μια ηλεκτρική πηγή (π.χ. μπαταρία) το LED συνδέεται πάντα σε σειρά με μια αντίσταση. Η αντίσταση περιορίζει το ηλεκτρικό ρεύμα και προστατεύει το LED από το να καεί.
Για να σχηματίσουμε κύκλωμα με LΕD συνδέουμε τον αρνητικό πόλο (-) της μπαταρίας στην κάθοδο (-) του LED στη συνέχεια την αντίσταση (η αντίσταση δεν έχει πολικότητα δηλαδή όπως και να συνδέσουμε τους ακροδέκτες της θα λειτουργήσει κανονικά) και τέλος κλείνουμε το κύκλωμα συνδέοντας στον θετικό πόλο (+) της μπαταρίας. Τότε το LED πολώνεται ορθά και εκπέμπει φως.
Αν συνδέσουμε το LED ανάποδα δηλαδή την άνοδο στον αρνητικό πόλο της μπαταρίας (ανάστροφη πόλωση) το LED δεν ανάβει γιατί δεν μπορεί να περάσει το ρεύμα. Αν μάλιστα η μπαταρία είναι μεγάλης τάσης (μεγαλύτερη από 5V)
μπορεί και να καταστραφεί. more info
Κάθε LED εκπέμπει πάντα φως σε μια συγκεκριμένη συχνότητα (χρώμα). Η συχνότητα στην οποία εκπέμπει (το χρώμα του) καθορίζεται από τον κατασκευαστή του και εξαρτάται από τις προσμίξεις του πυριτίου. Διαφορετικά LED εκπέμπουν σε διαφορετικά χρώματα (κόκκινο, πράσινο, μπλε, πορτοκαλί, κίτρινο, λευκό).
ΤαLED χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό σε διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές: σχηματίζουν τα νούμερα σε ψηφιακά ρολόγια, μεταδίδουν πληροφορίες από τα τηλεχειριστήρια στην συσκευή, δείχνουν αν οι συσκευές είναι ανοιχτές, στους υπολογιστές δείχνουν ποιες λειτουργίες τους είναι ενεργοποιημένες κ.α.
Τα τελευταία χρόνια κατασκευάστηκαν και λαμπτήρες LED μεγάλης ισχύος (2 έως 300W) οι οποίοι αντικαθιστούν τους λαμπτήρες πυράκτωσης αλλά και τους λαμπτήρες φθορισμού επειδή είναι ακόμη πιο οικονομικοί, με ακόμα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ανάβουν αμέσως, ενώ είναι τελικά και πιο φιλικοί προς το περιβάλλον.
more info
more info
Loading the player ...
Video size: 6,4MB
Duration: 1:44 min
© 2003, Δέσποινα Μ. Γαρυφαλλίδου Αθήνα