Θα χρειαστούν:

Μερικά  λαμπάκια
Μερικά καλώδια με κροκοδειλάκια
Μερικές βάσεις για λαμπάκια
1 μπαταρία (πλακέ) των 4,5 volt

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μπαταρία πλακέ των
9 volt αλλά τότε θα χρειαστείτε αντίστοιχα λαμπάκια 9 ή 12 volt ώστε να μην καούν.

Μπορεί επίσης  να χρησιμοποιηθεί κυλινδρική μπαταρία οποιουδήποτε μεγέθους αλλά τότε θα χρειαστεί και βάση για την μπαταρία

Όταν το κύκλωμα κλείσει, δηλαδή συνδεθούν όλα τα καλώδια σωστά (πόλος μπαταρίας, καλώδιο λαμπάκι, καλώδιο λαμπάκι, ... πόλος μπαταρίας),  η διαφορά δυναμικού (τάση) που εφαρμόζεται στο κύκλωμα από την  μπαταρία αναγκάζει τα ελεύθερα ηλεκτρόνια να κινηθούν από το σημείο με το χαμηλό δυναμικό προς αυτό με το υψηλό, δηλαδή από τον αρνητικό πόλο της μπαταρίας προς το θετικό. Τα κινούμενα αυτά ηλεκτρόνια είναι το ηλεκτρικό ρεύμα.

Καθώς ηλεκτρικό ρεύμα περνάει μέσα από τα λαμπάκια, το σύρμα από  βολφράμιο που βρίσκεται στο εσωτερικό τους ζεσταίνεται μέχρι που γίνεται κίτρινο ή άσπρο από την υψηλή θερμοκρασία. Αυτό είναι το κιτρινόασπρο φως που μας φωτίζει και εκπέμπεται από το σύρμα του βολφραμίου. Η ενέργεια έτσι μετατρέπεται πρώτα από ηλεκτρική σε θερμική (θερμότητα) και  ύστερα από θερμική σε ηλεκτρομαγνητική (και συγκεκριμένα φως).
Αν παρατηρήσετε προσεκτικά, θα δείτε ότι τα λαμπάκια δεν έχουν τόσο έντονο φως όσο στα προηγούμενα πειράματα (απλό ηλεκτρικό κύκλωμα και κύκλωμα παράλληλο).
Αυτό συμβαίνει, γιατί η αντίσταση του κυκλώματος μεγάλωσε (περισσότερα λαμπάκια και μεγαλύτερο μήκος καλωδίων), άρα η ένταση του ρεύματος μειώθηκε.
Με παρόμοιο τρόπο λειτουργούν κάποια λαμπάκια χριστουγεννιάτικων δέντρων. 

Ξεβίδωσε ένα λαμπάκι από τη βάση του. Παρατήρησε τι συμβαίνει.

Θέλεις να μάθεις γιατί συμβαίνει αυτό;
more info
more info
Loading the player ...
Video size: 8,6MB
Duration: 2:03 min
© 2003, Δέσποινα Μ. Γαρυφαλλίδου Αθήνα