Μπορούμε να χτίσουμε νέους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς για να καλύψουμε για μερικά χρόνια, τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες των σύγχρονων κοινωνιών σε ηλεκτρική ενέργεια.

Υπάρχουν όμως μερικά σοβαρά μειονεκτήματα σε αυτή  την προοπτική.

-          Τα ορυκτά καύσιμα σχηματίστηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια. Ξέρουμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα αποθέματα. Όσο περισσότερο τα χρησιμοποιούμε τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσουν.

Να επισημάνουμε εδώ ότι το πετρέλαιο και τα παράγωγά του το χρειαζόμαστε για καύσιμο σε όλες τις μηχανές εσωτερικής καύσεως (αυτοκίνητα, αεροπλάνα, πλοία και άλλα) για τα οποία δεν έχουμε ακόμα βρει κάποιο άλλο καύσιμο ή κάποιο άλλο τρόπο για να τους δώσουμε ενέργεια με ικανοποιητικό τρόπο. Ετσι δεν θέλουμε να χρησιμοποιούμε το πετρέλαιο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
και
-          Η καύση ορυκτών καυσίμων (πετρελαίου, άνθρακα, λιγνίτη, φυσικού αερίου) απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι βλαβερό για το περιβάλλον. Δεσμεύει το πολύτιμο για μας οξυγόνο και συμβάλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου more info δηλαδή στην σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας της γης.

Τι συμβαίνει όταν καίγονται τα ορυκτά καύσιμα;more info

Που χρησιμοποιούνται τα ορυκτά καύσιμα;more info

more info
more info
© 2003, Δέσποινα Μ. Γαρυφαλλίδου Αθήνα