Φωτοκύτταρα (solar cells) έχετε δει σε αριθμομηχανές, σε φώτα κήπου και  σε στάσεις λεωφορείων, ενώ τελευταία (2005 και μετά) εμφανίστηκαν και στη χώρα μας τα πρώτα  φωτοβολταϊκά πάρκα.
Στα φωτοκύτταρα η ηλιακή ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική.

Πολύ απλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι το φως απορροφάται από κάποιο ειδικό υλικό στο εσωτερικό του φωτοκύτταρου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ελεύθερων ηλεκτρονίων με μεγάλη ενέργεια, τα οποία αναγκάζονται να κινηθούν προς την κατεύθυνση που τους επιβάλει ένα ηλεκτρικό πεδίο που υπάρχει στο φωτοκύτταρο. Αυτή η προσανατολισμένη κίνηση είναι το ηλεκτρικό ρεύμα.  Η μετατροπή πετυχαίνεται χάρη στο φωτοβολταϊκό φαινόμενο που αναγκάζει το κύτταρο να μετατρέψει την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική.
Τα φωτοκύτταρα δεν μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια στο σκοτάδι.

Tα φωτοβολταϊκά πάρκα παράγουν συνεχές ηλεκτρικό ρεύμα (όπως και οι μπαταρίες). Το συνεχές αυτό ηλεκτρικό ρεύμα μετατρέπεται σε εναλλασσόμενο και αποδίδεται στο δίκτυο της ΔΕΗ. Μετρητές υπολογίζουν την ενέργεια που αποδόθηκε για να υπολογιστεί το ποσό που ο ιδιοκτήτης του πάρκου θα πάρει.
Αν τα φωτοβολταϊκά στοιχεία έχουν τοποθετηθεί για να εξυπηρετούν τις ανάγκες ενός συγκεκριμένου χώρου, μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν κατά τη διάρκεια της ημέρας αποθηκεύεται για να χρησιμοποιηθεί όταν δεν υπάρχει φως. Μία μέθοδος για να αποθηκευτεί αυτή η ηλεκτρική ενέργεια είναι η φόρτιση μπαταριών. Μια μπαταρία επαρκεί για να φωτίσει ένα σπίτι για μερικές ώρες. Οι μηχανές ενός εργοστάσιου όμως δεν μπορούν  να ηλεκτροδοτηθούν με μπαταρίες κατά τη διάρκεια της νύχτας.


Θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πώς λειτουργούν
τα φωτοκύτταρα;more info

Φωτοβολταϊκά πάρκα

Φωτοκύτταρο τροφοδοτεί μικρό μοτεράκι

Φωτοκύτταρο παράγει ηλεκτρική ενέργεια η οποία χρησιμοποιείται για να ανάψουν λάμπες

Φωτοκύτταρο παράγει ηλεκτρική ενέργεια και τροφοδοτεί μικρό ανεμιστήρα

more info
more info
© 2003, Δέσποινα Μ. Γαρυφαλλίδου Αθήνα