Οι επιστήμονες, ύστερα από μελέτες, ανέπτυξαν μηχανισμούς που κινούνται με την παλίρροια και μετατρέπουν την κινητική ενέργεια του νερού σε ηλεκτρική.
Οι περισσότεροι μηχανισμοί που χρησιμοποιούν την παλίρροια για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θυμίζουν ανεμογεννήτρια. Το περιστρεφόμενο τμήμα αποτελείται από έναν άξονα στη μία άκρη του οποίου βρίσκονται στερεωμένα τα φτερά. Τα φτερά περιστρέφονται και μετατρέπουν την κινητική ενέργεια της παλίρροιας σε περιστροφική (κινητική) ενέργεια στον άξονα (περιστρεφόμενος άξονας). Η ηλεκτρογεννήτρια (που είναι συνδεδεμένη στον κινούμενο άξονα) μετατρέπει την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική.
Οι μηχανισμοί αυτοί είναι σχετικά καινούριοι και έτσι ακόμα δεν έχουν μελετηθεί αρκετά.
Γνωρίζουμε ότι:
" Δεν δημιουργούν στερεά ή αέρια απόβλητα τα οποία να μολύνουν το περιβάλλον ή να συμβάλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
" Έχουν μικρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις όπως π.χ. μικρή αύξηση της θερμοκρασίας του νερού.
Γνωρίζουμε ακόμα ότι:
" Όπως κάθε καινούρια τεχνολογική συσκευή έχει πολύ μεγάλο κόστος κατασκευής και αρχικής εγκατάστασης. (Το ίδιο ακριβώς συνέβη όταν εμφανίστηκαν οι πρώτες ανεμογεννήτριες ή τα πρώτα φωτοβολταϊκά πάρκα, αλλά με το χρόνο το κόστος έπεσε αρκετά, ενώ βελτιώθηκε πολύ και η απόδοσή τους).
" Τέτοιοι μηχανισμοί μπορούν να εγκατασταθούν μόνο σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη. (Παρόλο που η χώρα μας βρέχεται από θάλασσα και έχει τόσα νησιά δεν μπορούμε να εγκαταστήσουμε τέτοια συστήματα).
" Πρέπει να εγκαθίστανται σε περιοχές που δεν επηρεάζουν (ναυσιπλοΐα,ψαράδες, τουρισμό, κ.α.)
Πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε φύκια, σκουπίδια, κομμάτια ξύλων κ.α. να μην φτάνουν στον μηχανισμό.
Υψος πύργου 40,7 μέτρα
Μήκος έλικας 16 μέτρα
Ισχύς 1200 KW (2x600)
Ελάχιστη ταχύτητα νερού 2,4 μέτρα ανά δευτερόλεπτο
© 2003, Δέσποινα Μ. Γαρυφαλλίδου Αθήνα