Στα φωτοβολταϊκά πάρκα, τοποθετούνται πολλά  φωτοκύτταρα μαζί με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
Ένα μικρό φωτοβολταικό πάρκο μπορεί να παράγει 20-100KW  ηλεκτρικής ενέργειας.
Φωτοβολταϊκά στοιχεία (panels) μπορούν να τοποθετηθούν και σε ταράτσες σπιτιών. Στην περίπτωση αυτή η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι μικρότερη και κυμαίνεται από 2 έως 20 KW.

Τα φωτοκύτταρα (πάνελς) στα φωτοβολταϊκά πάρκα μπορούν να τοποθετηθούν με δύο διαφορετικούς τρόπους.
1. Σταθερά φωτοβολταϊκά πάρκα στα οποία τα panels  είναι σταθερά τοποθετημένα και κοιτούν προς το νότο (είναι δηλαδή τοποθετημένα όπως και οι "καθρέφτες" στους ηλιακούς θερμοσίφωνες).
2. Κινητά  φωτοβολταϊκά πάρκα.
Σε αυτή την περίπτωση τα panels είναι τοποθετημένα πάνω σε ηλιοστάτες (Trackers) και ακολουθούν τον ήλιο στη διάρκεια της μέρας.
Το ηλεκτρονικό τους κύκλωμα ελέγχει δύο μοτέρ, ένα για την οριζόντια κίνηση ( Ανατολή - Δύση ) και ένα για την κάθετη (χαμηλά το πρωί και το απόγευμα - ψηλά το μεσημέρι).
Το λογισμικό υπολογίζει τη θέση του ήλιου ανάλογα με την εποχή του χρόνου π.χ. από που θα ανατείλει ο ήλιος , που θα δύσει και σε τι ύψος θα φθάσει στον ουρανό και προσαρμόζει ανάλογα την κίνηση.

Στα κινητά φωτοβολταϊκά πάρκα, υπάρχουν ακόμα ανεμόμετρα. Αν η ένταση του ανέμου ξεπεράσει κάποιο όριο στρέφουν τα panels σε οριζόντια θέση για να τα προστατεύσουν.
Τα panels συνδέονται σε σειρά και τροφοδοτούν μια συσκευή (inverter -αυτό που φαίνεται με κόκκινο χρώμα στις φωτογραφίες) η οποία μετατρέπει το συνεχές ρεύμα των φωτοκύτταρων σε εναλλασσόμενο τριφασικό ρεύμα και το παρέχει στη ΔΕΗ.
Το πάρκο που φαίνεται στο video και τις φωτογραφίες βρίσκεται στην Έδεσσα και αποδίδει περίπου 100KW ισχύ.
Ο κάθε ηλιοστάτης αποδίδει 7,5 KW ισχύ.
Υπολογίζεται ότι τα περιστρεφόμενα panels έχουν 30-40%  μεγαλύτερη απόδοση από τα σταθερά.
Έχουν βέβαια και μεγαλύτερο κόστος από τα σταθερά λόγω των μηχανισμών κίνησης.


more info
more info
Loading the player ...
Video size: 9,1MB
Duration: 0:49 min
© 2003, Δέσποινα Μ. Γαρυφαλλίδου Αθήνα