Ανεμογεννήτριες χρησιμοποιούνται στις μέρες μας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η ανεμογεννήτρια αποτελείται από διάφορα μέρη. Το περιστρεφόμενο τμήμα αποτελείται από έναν άξονα στην μία άκρη του οποίου βρίσκονται στερεωμένα τα φτερά. Τα φτερά περιστρέφονται και μετατρέπουν την κινητική ενέργεια του ανέμου σε περιστροφική (κινητική) ενέργεια στον άξονα (περιστρεφόμενος άξονας). Ένα σύστημα γραναζιών βοηθάει ώστε να αυξάνεται η ταχύτητα περιστροφής. Η ηλεκτρογεννήτρια (που είναι συνδεδεμένη στον κινούμενο άξονα) μετατρέπει την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική.  Υπάρχουν ανεμογεννήτριες στις οποίες η κλίση των φτερών μπορεί να μεταβάλλεται ώστε να προσαρμόζεται στην ταχύτητα του ανέμου.
Όταν η ταχύτητα του ανέμου γίνει πολύ μεγάλη το περιστρεφόμενο τμήμα γυρίζει σε συγκεκριμένη θέση (γωνία ως προς τον άνεμο) και η ανεμογεννήτρια σταματάει (για να μη σπάσει).
             
Σε κάθε μετατροπή ενέργειας δεν μετατρέπεται όλη η ενέργεια από την μία μορφή στην άλλη. Έτσι και εδώ δεν μετατρέπεται όλη η κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική. Όταν τα φτερά κινούνται με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια κυμαίνεται στο 45-60% της διαθέσιμης αρχικής κινητικής ενέργειας. Όταν η ταχύτητα του ανέμου μειώνεται η απόδοση της ανεμογεννήτριας γίνεται ακόμα πιο μικρή.

Σε αρκετές περιοχές της χώρας μας αλλά και άλλων χωρών έχουν δημιουργηθεί Αιολικά πάρκα δηλαδή έχουν εγκατασταθεί (τοποθετηθεί) πολλές ανεμογεννήτριες μαζί.

Η κινητική ενέργεια του ανέμου ονομάζεται και αιολική, και τα πάρκα αιολικά, από το θεό Αίολο, που στην αρχαία ελληνική μυθολογία ήταν ο θεός των ανέμων.

Μπορούμε να ηλεκτροδοτήσουμε την Ελλάδα χρησιμοποιώντας ανεμογεννήτριες;

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της χρήσης
των ανεμογεννητριών. more info

Δείτε πώς η κίνηση παράγει ηλεκτρική ενέργεια.


Loading the player ...
more info
more info
Video size: 3,6MB
Duration: 0:34 min
© 2003, Δέσποινα Μ. Γαρυφαλλίδου Αθήνα